Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

03 Φεβρουαρίου 2010: Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον κ. Παπούλια υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010

03 Φεβρουαρίου 1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα. Έμβλημα του συλλόγου είναι το τριφύλλι, σύμβολο ισορροπίας, ενότητας και καλοτυχίας.

Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς συλλόγους. Είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους στην Ελλάδα, αλλά και από τους πρώτους που ιδρύθηκαν με αφορμή την έλευση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, από αθλητές (με εξέχουσα φυσιογνωμία τον Γιώργο Καλαφάτη) που ήθελαν να διαδώσουν το νέο αυτό άθλημα στη χώρα, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλα αθλήματα. Ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε τον πρωτοπόρο στην εισαγωγή στην Ελλάδα μιας σειράς αθλημάτων, καθώς υπήρξε ο πρώτος ή από τους πρώτους συλλόγους που δημιούργησαν ομάδα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χόκεϊ, πινγκ πονγκ και χάντμπολ, ενώ πρωτοστάτησε και στη δημιούργία γυναικείων ομάδων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Ο σύλλογος έχει ενεργά τμήματα για 22 αθλήματα. Το τμήμα του μπάσκετ ανδρών εδρεύει στο Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ, τα τμήματα βόλεϊ στο κλειστό του Πανελληνίου στην Κυψέλη, ο στίβος και τα τμήματα υγρού στίβου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης" και το πόλο στο κολυμβητήριο Ιλισίων. Με ιστορική έδρα το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης στoυς Αμπελοκήπους, ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο του Δήμου Αθηναίων.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ελληνικούς συλλόγους με εκατοντάδες τίτλους σε διάφορα αθλήματα σε εγχώριο επίπεδο, τόσο στα ομαδικά (σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ), όσο και στα ατομικά (με προεξάρχοντα τα τμήματα του στίβου, της πυγμαχίας, της σκοποβολής, της ξιφασκίας και της ποδηλασίας), ενώ διεθνώς έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ. Πολλοί από τους αθλητές του έχουν κερδίσει τρόπαια με τα εθνικά χρώματα και έχουν αναδειχθεί Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες και Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.

Ειδικότερα, οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχουν σημειώσει μεγάλες διακρίσεις κατά τις δεκαετίες της ευρωπαϊκής τους παρουσίας. Η ομάδα ποδοσφαίρου είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ενώ είναι και η μοναδική που έχει αγωνιστεί δύο ακόμη φορές στην ημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα μπάσκετ είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ελλάδα (και γενικότερα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού) και από τις πιο επιτυχημένες στην Ευρώπη. Έχοντας κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κατατάσσεται στην δεύτερη θέση (πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης), μαζι με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ δύο χρονιές έχει πετύχει και Τριπλ Κράουν (2007, 2009). Χάρη σε αυτές τις επιτυχίες του μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (ανεξαρτήτως σπορ) στην κατοχή του στην Ελλάδα. Συνολικά οι ομάδες του Παναθηναϊκού έχουν αγωνιστεί σε 15 ευρωπαϊκούς και διεθνείς τελικούς στα ομαδικά αθλήματα (σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών και γυναικών).

Στα ατομικά αθλήματα, στις διεθνεις διακρίσεις αθλητών του συλλόγου ξεχωρίζουν το ασημένιο μετάλλιο στο πιστόλι ταχύτητας του Κώστα Μυλωνά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης το 1947 στη σκοποβολή, το χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση του Νίκου Μαντζάρογλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1931, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου (13 φορές Πανελληνιονίκης με τον Παναθηναϊκό, ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης το 1966, τέταρτος Ολυμπιονίκης το 1968 και δύο φορές χρυσός Μεσογειονίκης) στο άλμα επί κοντώ το 1970, του μόναδικού Έλληνα αθλητή του στίβου στην κατηγορία ανδρών που έχει καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι σήμερα.