Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

06 Μαΐου 1980: γεννιέται ο Δημήτρης Διαμαντίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γεννημένος στην Καστοριά την 6 Μαΐου 1980, είναι Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 1.96 m, βάρος 89 kg και αγωνίζεται στις θέσεις πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ (κόμπο γκαρντ) αλλά και ως σμολ φόργουορντ αν χρειαστεί. Αγωνίζεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού με το νούμερο 13 από το 2004. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πληρέστερους παίχτες όλων των εποχών στο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς και ο κορυφαίος Έλληνας αμυντικός.
Ο Καστοριανός γκαρντ με την ομάδα του Παναθηναϊκού έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε ατομικό, επίπεδο για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη αλλά και σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει συνολικά 22 τίτλους (9 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 10 Κύπελλα Ελλάδος και 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης). Αποτελεί μέλος της καλύτερης δεκάδας για την πρώτη δεκαετία στην ιστορία της Ευρωλίγκα (2001-2010). Την 1η Απριλίου 2016 η Ευρωλίγκα ανδρών του απένειμε το βραβείο του Θρύλου της διοργάνωσης. Συνεχίζει τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό και τη σεζόν 2015-2016 συμπλήρωσε 12 συνεχή χρόνια στο σύλλογο. Αποτελεί και τον αρχηγό της ομάδας τα τελευταία 8 χρόνια.
Επίσης ο ρόλος του στην επανάκαμψη της εθνικής ομάδας μπάσκετ υπήρξε κομβικός για τις μεγάλες επιτυχίες με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2006.
Ο δήμος της Καστοριάς για να τιμήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, έδωσε το όνομα του αθλητή στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 14 ετών και μέχρι τα 19 του αγωνίστηκε στην ομάδα της γενέτειρας πόλης του, την Καστοριά.

Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Το καλοκαίρι του 1999, σε ηλικία 19 ετών, ο Διαμαντίδης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, όταν πήρε μεταγραφή από την ομάδα της γενέτειράς του, για να αγωνιστεί στον Ηρακλή. Από τη σεζόν 2000-2001 έγινε βασικό στέλεχος της ομάδας της Θεσσαλονίκης και τη βοήθησε να ανακάμψει, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Πρωταθλήματος Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών την ίδια χρονιά, αλλά και μέχρι τα ημιτελικά του πρωταθλήματος τη σεζόν 2001-2002.
Η καλύτερη του χρονιά ωστόσο ως μέλος του Ηρακλή σε ατομικό επίπεδο, ήταν η σεζόν 2003-2004 που κέρδισε τον τίτλο του Πολυτιμότερου παίχτη του Ελληνικού πρωταθλήματος, και μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς, ενώ η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, νικώντας την ΑΕΚ με 3-2 στη σειρά του Μικρού Τελικού. Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά του Διαμαντίδη στον Ηρακλή, αφού το καλοκαίρι του 2004 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, κάνοντας το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.
Με τον Ηρακλή συμμετείχε σε 121 παιχνίδια πρωταθλήματος σκοράροντας 1114 πόντους με 580 ριμπάουντ, 229 κλεψίματα και 327 ασίστ.

Παναθηναϊκός
2004 - 2005 (Νταμπλ, Final Four)
Ο Διαμαντίδης κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα κόντρα στον Άρη, ενώ το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο έγινε στις 3 Νοεμβρίου 2004 κόντρα στην ισπανική Μάλαγα (83-75 με 5 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 μπλοκ και 4 κερδισμένα φάουλ σε 29:15 λεπτά συμμετοχής). Την πρώτη του χρονιά κατακτάει το νταμπλ, πρωτάθλημα κόντρα στην ΑΕΚ (3-1) και γίνεται μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος και Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Άρη (72-68), ενώ στην Ευρωλίγκα φτάνει μέχρι και το Final Four του Ισραήλ στο οποίο ο Παναθηναϊκός κατακτά την 3η θέση και παράλληλα κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού στη διοργάνωση για πρώτη φορά. Ο Διαμαντίδης στο πρώτο Final Four της καριέρας του, είχε συνολικά 31 πόντους,13 ριμπάουντ,9 ασίστ, 7 κλεψίματα. Η συνεργασία του έκτοτε με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, θα αποδειχθεί άκρως καρποφόρα.

2005 - 2006 (Νταμπλ)
Τη χρονιά 2005-2006 κατακτά ξανά το νταμπλ στην Ελλάδα (πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-0 και Κύπελλο κόντρα στο Μαρούσι 68-57) και βγαίνει για δεύτερη φορά MVP του ελληνικού πρωταθλήματος, MVP των τελικών και μέλος της καλύτερης πεντάδας, ενώ στην Ευρωλίγκα φτάνει μέχρι τα προημιτελικά και βγαίνει για δεύτερη φορά καλύτερος αμυντικός.

2006 - 2007 (Τριπλ Κράουν)
Η σεζόν 2006-2007 έμελλε να αποδειχτεί θριαμβευτική για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό καθώς κατακτά για πρώτη φορά το Τριπλ Κράουν, ενώ ο ίδιος κερδίζει το τίτλο του Πολυτιμότερου παίκτη στο Final Four της Αθήνας, τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού για τρίτη συνεχόμενη φορά και είναι μέλος της καλύτερης πεντάδας. Έτσι αρχίζει να εδραιώνεται ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης, αφού αναδείχτηκε Καλύτερος παίκτης της Ευρώπης και Καλύτερος Ευρωπαίος Παίκτης από το ιταλικό περιοδικό Superbasket Magazine. Στον τελικό της Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός νικάει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά, 93-91 με τον Διαμαντίδη να έχει 15 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα βγαίνει για μια ακόμα χρονιά MVP, όπως και στους ελληνικούς τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-2 και μέλος της καλύτερης πεντάδας για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

2007 - 2008 (Νταμπλ)
Το 2007-2008 ο Παναθηναϊκός δεν κάνει καλή χρονιά στην Ευρωλίγκα αλλά κατακτά ξανά το πρωτάθλημα (3-2) και το κύπελλο (81-79) κόντρα στον Ολυμπιακό στην Ελλάδα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι ξανά ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας βγαίνοντας πάλι MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Πρωταθλήματος Ελλάδας και κορυφαίος παίκτης των τελικών. Στην Ευρωλίγκα βγαίνει για τέταρτη συνεχόμενη φορά καλύτερος αμυντικός. Στο τέλος της χρονιάς υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναικό για άλλα 3 χρόνια.

2008 - 2009 (2ο Τριπλ Κράουν, αρχηγία)
Την επόμενη χρονιά 2008-2009 ο Διαμαντίδης κατακτά με τον Παναθηναϊκό για δεύτερη φορά το Τριπλ Κράουν αλλά και τον δεύτερο του ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά διαθέτει κατά πολλούς την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με παίκτες όπως οι Γιασικεβίτσιους, Μπατίστ, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Νίκολας, Πέκοβιτς, Περπέρογλου, Σπανούλης και φυσικά Διαμαντίδης. Στον ημιτελικό του Final Four του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός αποκλείει τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό (84-82) και στον τελικό κατακτά το τρόπαιο ξανά με αντίπαλό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 73-71 και τον Διαμαντίδη να έχει 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και να κερδίζει για πέμπτη συνεχόμενη φορά τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού στη διοργάνωση.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός με 3-1 στη σειρά των τελικών τον Ολυμπιακό και ο 3D βγαίνει πολυτιμότερος παίκτης των τελικών για τρίτη φορά, ενώ κατακτά το Κύπελλο ξανά κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο με 80-70 και τον Διαμαντίδη να σαρώνει τα βραβεία, αφού αναδείχτηκε MVP και πρώτος σκόρερ (16 πόντοι) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 2008-2009. Στο τέλος της χρονιάς και με δεδομένη τη απόσυρση του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο Δημήτηρης Διαμαντίδης γίνεται ο νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού.

2009- 2010 (Πρωτάθλημα)
Η σεζόν 2009-2010 βρίσκει τον Παναθηναϊκό και τον Διαμαντίδη να κερδίζει το Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 2009-2010, ξανά κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-1, με τον ίδιο να βρίσκεται την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, όχι όμως και το Κύπελλο, ενώ στην Ευρωλίγκα δεν κατάφερε να προκριθεί στους προημιτελικούς. Στο τέλος της χρονιάς ανανέωσε το συμβόλαιό του για ακόμα 3 χρόνια.

2010 - 2011 (3ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, καταξίωση)
Η επόμενη χρόνια 2010-2011 θεωρείται από πολλούς χρονιά Διαμαντίδη. Ο κορυφαίος Έλληνας παίχτης κατακτά για τρίτη φορά την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό, που παίρνει το έκτο του συνολικά ευρωπαϊκό κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός, αφού πρώτα αποκλείει την μέχρι τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα του Ναβάρο με μειονέκτημα έδρας στη σειρά των play off (1-3) με τον Διαμαντίδη να κάνει πολύ καλούς αγώνες, κερδίζει τον ευρωπαϊκό τίτλο στη Βαρκελώνη κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70. Στον τελικό Διαμαντίδης έχει 16 πόντους με 9 ασίστ ενώ κάνει ρεκόρ ασίστ σε ένα Final Four με 18. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που βγαίνει Πολυτιμότερος Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) στην Ευρωλίγκα καθώς και Πολυτιμότερος Παίκτης του Final Four την ίδια χρονιά. Επιπλέον κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού στην Ευρωλίγκα για έκτη φορά (ρεκόρ), βρίσκεται στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης για δεύτερη φορά και παίρνει την πρωτιά στις συνολικές ασίστ εκείνη την χρονιά με 137. Εκείνη τη χρονιά ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος γκαρντ εκτός NBA.
Στην Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό αφού κερδίζει τον Ολυμπιακό με (3-1) στους τελικούς. Τα εγχώρια βραβεία είναι πάλι πολλά καθώς κερδίζει για πρώτη φορά τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού στο πρωτάθλημα, ενώ είναι μέλος της καλύτερης πεντάδας και καλύτερος παίκτης (MVP) του πρωταθλήματος και των τελικών.

2011 - 2012 (Κύπελλο, Final Four)
Κατόπιν τη σεζόν 2011-2012 ο Παναθηναϊκός φτάνει στην Ευρωλίγκα ξανά στο Final Four της Κωνσταντινούπολης για να διατηρήσει το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης αλλά ηττάται στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα επεισοδιακό αγώνα με 64-66. Ο Διαμαντίδης όμως ξεχωρίζει για άλλη μια χρονιά αφού γίνεται μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη για το μήνα Μάρτιο/Απρίλιο οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο Final Four κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο Final Four της Πόλης ο 3D είχε συνολικά 27 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα.
Στην Ελλάδα κατακτά μόνο το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό με 71-70 στο κλειστό του Ελληνικού και χάνει για πρώτη φορά στην καριέρα με τον Παναθηναϊκό του πρωτάθλημα (από τον Ολυμπιακό με 3-2) αλλά ο ίδιος μπαίνει στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος για όγδοη φορά.

2012 - 2013 (Νταμπλ)
Η χρονιά 2012-2013 βρίσκει τον Διαμαντίδη μόνο παίκτη του Παναθηναϊκού μαζί με τον Κώστα Τσαρτσαρή, αφού μετά το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς καθώς και όλο το υπόλοιπο ρόστερ αποχώρησαν από την ομάδα. Η τύχη του συλλόγου περνά στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, και δημιουργείται από την αρχή ένας κορμός με παίκτες όπως οι Λάσμε, Γκιστ, Μπράμος, Σχορτσιανίτης, Ούκιτς, Ματσιούλις κ.α με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη Ο Παναθηναϊκός με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Διαμαντίδη κατακτά για τη νέα εποχή το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό (81-78), με τον ίδιο να βγαίνει πρώτος σκόρερ του τελικού (19 πόντοι). Επιπλέον ο Παναθηναϊκός ''σκουπίζει'' με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό (0-3) και ο Διαμαντίδης βγαίνει μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης για ένατη φορά.
Στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός ξανά με πρωταγωνιστή τον Διαμαντίδη φτάνει ένα βήμα πριν το Final Four του Λονδίνου αλλά αποκλείεται με 3-2 από την Μπαρτσελόνα . Ο Έλληνας παίχτης μπαίνει για τέταρτη φορά στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα. Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Διαμαντίδης έγραψε ιστορία στην Ευρωλίγκα καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης της διοργάνωσης στην κατηγορία των κλεψιμάτων ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά. Στο τέλος της χρονιάς υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό για άλλα 2 χρόνια.

2013 - 2014 (Νταμπλ)
Την επόμενη χρονιά 2013-2014 ο Παναθηναϊκός διατηρεί τα σκήπτρα του στην Ελλάδα κάνοντας το νταμπλ (Πρωταθλητής 3-2 στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό και Κυπελλούχος κόντρα στον Άρη 90-53) με τον Διαμαντίδη να είναι στην καλύτερη πεντάδα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, Πολυτιμότερος Παίκτης στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και Πολυτιμότερος Παίκτης στους Ελληνικούς τελικούς.
Στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός φτάνει ξανά ένα βήμα πριν το Final four στο Μιλάνο αλλά αποκλείεται από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με μειονέκτημα έδρας (3-2) στα play offs. Ο Διαμαντίδης βγαίνει για δεύτερη φορά πρώτος στις ασίστ στην Ευρωλίγκα σε όλη τη χρονιά με 180 (καλύτερη επίδοση στην ιστορία μέχρι το 2016). Τον Νοέμβριο του 2013 φτάνει τις 200 συμμετοχές στην κορυφαία διοργάνωση και τον Απρίλιο του 2014 κατά την διάρκεια των play off κατέκτησε ακόμα μια κορυφή, αφού έγινε πρώτος και στην κατηγορία των ασίστ.

2014 - 2015 (Κύπελλο)
Τη χρονιά 2014-2015 ο Διαμαντίδης κατακτά το ένατο Κύπελλο Ελλάδας στην μεγάλη καριέρα του κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας (68-53) στο ΟΑΚΑ. Στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός αποκλείεται ξανά στα play off από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3-1) αλλά ο Διαμαντίδης στις 30 Οκτωβρίου γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που ξεπερνά τις χίλιες ασίστ στο παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε του άλλοτε μέντορα του και προπονητή του, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.
Το πρωτάθλημα χάνεται από τον Ολυμπιακό με (3-0).

2015 - 2016
Η χρονιά 2015-2016 αποτελεί ορόσημο για τον ίδιο αλλά το ευρωπαϊκό και ελληνικό μπάσκετ καθώς στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε μέσω της εφημερίδας Πράσινη ότι αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά ως αθλητής. Η χρονιά ξεκίνησε με βραβείο από την ομάδα του Παναθηναϊκού ως μέλος της καλύτερης πεντάδας όλων των εποχών στο τμήμα μαζί με τους: Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Φραγκίσκο Αλβέρτη, Αντώνη Φώτση και Στόγιαν Βράνκοβιτς. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τιμάται σχεδόν σε κάθε γήπεδο του πρωταθλήματος για την μεγάλη του προσφορά στον χώρο του μπάσκετ, ενώ η Ευρωλίγκα τον ανακήρυξε Θρύλο της διοργάνωσης  σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ κόντρα στην κροατική Τσεντεβίτα, όπου αποθεώθηκε από 20.000 φιλάθλους. Επιπλέον ο Διαμαντίδης έγινε αντικείμενο θαυμασμού και σε ευρωπαϊκά γήπεδα. ενώ μεγάλες αθλητικές εφημερίδες της Ευρώπης κάνουν αφιερώματα στην τελευταία χρονιά του Έλληνα άσσου.Ο Παναθηναϊκός για να τιμήσει τον μεγάλο παίκτη προχώρησε σε πρωτοποριακές κινήσεις όπως η δημιουργία κινητού τηλεφώνου ''Δημήτρης Διαμαντιδης'' ενώ τα εισητήρια της ομάδας για τους εντός έδρας αγώνες της σεζόν 2015-2016 έχουν την μορφή του 3D.
Στις 6 Μαρτίου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Φάρο Κερατσινίου με 101-54 και ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς σε τελικό, στο ΟΑΚΑ, ενώ κατέκτησε για δεύτερη φορά το βραβείο του MVP του τελικού. Πριν από την έναρξη του τελικού ο Διαμαντίδης τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών. Με αυτή του τη συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε τελικούς με 12 και κατακτήσεων με 10, ενώ είναι ο τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών με 128 πόντους.

Εθνική Ελλάδος
Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο το 2001 στους Μεσογειακούς Αγώνες σε ηλικία 21 ετών. Ήταν στο Ευρωμπάσκετ 2003 της Σουηδίας το οποίο η εθνική κατέκτησε την πέμπτη θέση νικώντας την τότε Σερβία και Μαυροβούνιο με 72-64. Στο Ευρωμπάσκετ 2005 που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, συνέβαλλε τα μέγιστα στη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για δεύτερη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, όταν στον ημιτελικό, το σκορ ήταν 64-66 υπέρ των Γάλλων και με τρίποντο 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έστειλε την Εθνική στον τελικό. Το τρίποντο αυτό έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο λόγω της μεγάλης σημασίας του, αλλά και εξαιτίας της περιγραφής του Βασίλη Σκουντή (Βαλ' το αγόρι μου). Ο Διαμαντίδης σε αυτό το Ευρωμπάσκετ βγαίνει πρώτος στις ασίσ με μέσο όρο 5 ανά παιχνίδι και μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά. Το 2006 ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της τεράστιας επιτυχίας της Ελλάδας που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006. Η Εθνική ομάδα έφτασε αήττητη στον ημιτελικό κάνοντας εφτά συνεχόμενες νίκες κόντρα σε Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία,Τουρκία,Κίνα (95-64) και στα προημιτελικά τη Γαλλία (73-56). Η Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία ομάδα που κέρδισε τις ΗΠΑ και μάλιστα ξεπερνώντας τους 100 πόντους (101-95) στον ημιτελικό με τον 3D να έχει 12 πόντους, 5 ασίστ,3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και μια τάπα κόντρα στον Κρις Πολ σε 39 λεπτά συμμετοχής. Στον τελικό η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έχασε από τους Ισπανούς(47-70). Ο Διαμαντίδης ήταν παρών και Ευρωμπάσκετ 2007 στην Ισπανία,στο οποίο η Ελλάδα βγήκε τέταρτη αφού έχασε στον Μικρό Τελικό από τους Λιθουανούς με 69-78 και τον Διαμαντίδη να έχει 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Απουσίασε από το Ευρωμπάσκετ του 2009 λόγω τραυματισμών και κόπωσης, όμως αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 στην Τουρκία και μετά τον αποκλεισμό από την Ισπανία (80-72) στις 4 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Εθνική σε ηλικία 30 ετών. Το Μάιο του 2011, σε συνέντευξή του στην ελληνική κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε την απόφασή του να αποσυρθεί οριστικά από την Εθνική ομάδα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις των αγώνων υψηλού επιπέδου για την επόμενη τριετία. Ο Διαμαντίδης έλαβε μέρος και σε εφτά Τουρνουά Ακρόπολις κερδίζοντας δύο φορές τον τίτλο του MVP. Με την εθνική ομάδα ο Δημήτρης Διαμαντίδης αγωνίστηκε σε 124 παιχνίδια και σκόραρε 760 πόντους (μ.ο: 6.13).

Ολυμπιακοί Αγώνες
Ο Διαμαντίδης ήταν μέλος της εθνικής και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 που έλαβαν μέρος στην Αθήνα. Η εθνική κατέκτησε την πέμπτη θέση αφού ηττήθηκε από την Αργεντινή στα προημιτελικά (69-64) αλλά νίκησε το Πουέρτο Ρίκο 85-75. Ο Διαμαντίδης έλαβε μέρος σε ακόμα μια Ολυμπιάδα αυτή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνών 2008 στο Πεκίνο οπού για ακόμα μία φορά η εθνική κατέκτησε την πέμπτη θέση χάνοντας ξανά από την Αργεντινή, 80-78.

Προφίλ Παίκτη
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι αριστερόχειρας και μπορεί να παίξει στις θέσεις 1 και 2, κάτι που τον καθιστά κόμπο γκαρντ. Είναι πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων, δοκιμάζοντας πολλά και κρίσιμα σουτ τα οποία αποδείχτηκαν και νικητήρια. Εξαιρετικός πασέρ με έφεση στο alley-oop και στις no look pass, με τους Μάικ Μπατίστ, Στέφαν Λάσμε, Τζέιμς Γκιστ και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Είναι πρώτος στις ασίστ στην ιστορία της Ευρωλίγκα και του Ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Επίσης λόγω των μακριών χεριών του και της αφοσίωσης του στην άμυνα έχει καταφέρει να είναι πρώτος στα κλεψίματα στην ιστορία της Ευρωλίγκα και του Πρωταθλήματος Ελλάδας. Λόγω του ύψους του έχει τη δυνατότητα να ποστάρει παίχτες που είναι κοντύτεροι του με άνεση. Επιπλέον η έφεση στα ριμπάουντ και τις τάπες τον έχουν αναγάγει σε κορυφαίο γκαρντ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε αυτούς του τομείς. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στο pick and roll και στη διαχείριση του αγώνα στα κρίσιμα λεπτά. Είναι ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχοντας κερδίσει τον τίτλο 6 φορές. Το 2007 έλαβε τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη ενώ το 2011 έλαβε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίχτη στην Ευρώπη. Για το πολυδιάστατο παιχνίδι του Διαμαντίδη και τη σημαντικότητα του στον τομέα του μπάσκετ ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δήλωσε ότι ο Διαμαντίδης είναι το μπάσκετ.

Προσωπική Ζωή
Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Τίτλοι

  • Ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001
  • 7x Τουρνουά Ακρόπολις: 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010
  • Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 του Βελιγραδίου
  • Χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Στάνκοβιτς του 2006
  • Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2006
  • 2x Πολυτιμότερος παίχτης στο Ακρόπολις: 2005, 2006
  • Πρώτος στις ασσίστ στο Ευρωμπάσκετ του 2005
  • Καλύτερη πεντάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2005
  • 9 Πρωτάθλημα Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014
  • 10 Κύπελλο Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016
  • 3 Ευρωλίγκα ανδρών (Ευρωλίγκα): 2007, 2009, 2011
  • 12x Ελληνικό All-Star Game καλαθοσφαίρισης ανδρών: (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014)
  • 10x Καλύτερη πεντάδα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα:(2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014)
  • 6x Πολυτιμότερος Παίκτης στο Ελληνικό Πρωτάθλημα: (2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2014)
  • 6x Πολυτιμότερος Παίκτης στους Ελληνικούς τελικούς( 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2014)
  • 1x Καλύτερος Αμυντικός στο Ελληνικό Πρωτάθλημα (2011)
  • 2x Πρώτος στις ασίστ το Ελληνικό Πρωτάθλημα : (2007, 2010)
  • 4x Πρώτος στα κλεψίματα στο Ελληνικό Πρωτάθλημα: ( 2003, 2004, 2005, 2007)
  • 6x Καλύτερος Αμυντικός στην Ευρωλίγκα: (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)
  • 4x Καλύτερη Πεντάδα στην Ευρωλίγκα: (2007, 2011, 2012, 2013)
  • 1x Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) στην Ευρωλίγκα (2011)
  • 2x Πολυτιμότερος Παίκτης φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα: (2007, 2011)
  • 2x Πολυτιμότερος Παίκτης του μήνα στην Ευρωλίγκα: (2010, 2012)
  • 5x Πολυτιμότερος Παίκτης της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα: (2008, 2010, 2x 2012, 2014)
  • Βραβείο ''Θρύλος της Ευρωλίγκα'' (2016)
  • Καλύτερα δεκάδα παικτών στη δεκαετία 2001-2010 στην Ευρωλίγκα
  • 2x Πρώτος στις ασίστ στην Ευρωλίγκα (2011, 2014)
  • 2x Πρώτος στα κλεψίματα στην Ευρωλίγκα (2005, 2012)
  • Καλύτερος Ευρωπαίος Παίκτης (2007)
  • All-Europe Player of the Year (2007)
  • Έλληνας Αθλητής της χρονιάς (2007)
  • Καλύτερος παίκτης της Ευρώπης (2007) 
  • 2x Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδος: (2009, 2016)
  • 2x Πρώτος σκόρερ του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδος: (2009, 2013)
  • Πρώτος συνολικά στις ασσίστ στην Α1 και στην ευρωλιγκα
  • Πρώτος συνολικά στα κλεψίματα στην Α1 και στην ευρωλιγκα
  • Πρώτος σε συνολική αξιολόγηση στην Ευρωλίγκα
  • Πρώτος σε συμμετοχές στις αρχικές πεντάδες στην Ευρωλίγκα
  • Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην Ευρωλίγκα
πηγη: https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου