Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

29 Μαρτίου 2010: κάνουν την εμφάνισή τους οι ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», που εξήγγηλε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Οι ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 2010 με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Αποτελούνται από δικυκλιστές, ιδιαίτερα από τη μονάδα των Ειδικών Φρουρών.

Γενικές πληροφορίες
Η πολιτική πρωτοβουλία για την δημιουργία της ΔΙΑΣ ανήκει στον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ ο αξιωματικός που ανέλαβε την δημιουργία της και την διοίκησή της ήταν ο Ταξίαρχος Γιώργος Σταύρακας (σήμερα είναι Υποστράτηγος εν αποστρατεία), που παλαιότερα είχε δημιουργήσει και την ομάδα ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης), ενώ είχε διατελέσει και διοικητής της Ομάδας ΖΗΤΑ. Ο Γιώργος Σταύρακας είναι ανηψιός του Αντιστράτηγου Ιωάννη Σταύρακα που ήταν Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τη δεκαετία του 1980, ενώ στους άνδρες του ήταν πολύ αγαπητός και γνωστός ως ο θείος. Σημερινός διοικητής της ομάδας είναι ο Ταξίαρχος Σωτηρόπουλος.
Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι εξοπλισμένη με σύγχρονες και γρήγορες μοτοσυκλέτες.

Εκπαίδευση
Οι αστυνομικοί που απαρτίζουν την ομάδα (ειδικοί φρουροί στη πλειοψηφία) ακολούθησαν εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματ με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.

Θύματα
Όπως όλες οι ομαδες της ΕΛ.ΑΣ, έτσι και η ΔΙΑΣ εχει θρηνήσει θύματα όπως στην περίπτωση των 2 αστυνομικών που σκοτώθηκαν στο Ρέντη με AK47 από κακοποιούς και άλλων απο τροχαια περιστατικα και δολοφονιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου