Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

28 Μαρτίου 2003: σώοι είναι οι 194 επιβάτες και τα 9 μέλη του αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών, στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το οποίο προσγειώθηκε τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  30/03/2003 00:00

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 194 επιβατών και του εννεαμελούς πληρώματος του αεροσκάφους στο οποίο προχθές το βράδυ εκδηλώθηκε αεροπειρατεία λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τέσσερις ώρες ο αεροπειρατής συνελήφθη από αστυνομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το αεροσκάφος τύπου Α310 εκτελούσε το βράδυ της Παρασκευής την πτήση ΤΚ 160 των Τουρκικών Αερογραμμών (Turkish Airlines) από την Κωνσταντινούπολη προς την Αγκυρα. Μεταξύ των επιβατών ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Βαχίτ Ελντέμ και Τουρχάν Τσομέζ, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ισίν Τσελεμπί, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Γιλντίζ και 11 αλλοδαποί. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση ο αεροπειρατής Οζγκούρ Κεντσασλάν, 20 ετών, από την Τουρκία, σηκώθηκε από τη θέση του και ανέφερε στο πλήρωμα του αεροσκάφους ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Ο 20χρονος ανάγκασε τον πιλότο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί αρχικά προς τη Σμύρνη. Ωστόσο και πάλι άλλαξε γνώμη και ζήτησε να οδηγήσει το αεροπλάνο προς την Αθήνα προκειμένου να εφοδιαστεί με καύσιμα και στη συνέχεια να αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Α. Γκιουλ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου και του ζήτησε να μην επιτραπεί στο αεροσκάφος να εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο, πολύ περισσότερο δε να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έτσι ώστε να αναγκαστεί να παραμείνει ή να επιστρέψει στην Τουρκία. Αμέσως σήμανε συναγερμός στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μην επιτραπεί η προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο ώστε να μην εμπλακεί η χώρα μας στην υπόθεση. Ο αεροπειρατής ωστόσο επέμενε και, καθώς ο πιλότος ενημέρωσε ότι τα καύσιμα τελείωναν, το αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 23.21 από τη Χίο και με τη συνοδεία δύο αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνθηκε προς την Αθήνα. Τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στάθμευσε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον βόρειο διάδρομο του αεροδρομίου, ενώ στο σημείο έφθασαν αμέσως αστυνομικοί της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας μαζί με διαπραγματευτές. Πενήντα λεπτά αργότερα ο αεροπειρατής ύστερα από επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου ζήτησε να γίνει ανεφοδιασμός καυσίμων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις αναχωρήσεις και αφίξεις των άλλων αερογραμμών.

Εν τω μεταξύ σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονταν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς επίσης και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή στο αεροδρόμιο συνεστήθη Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο ήταν επικεφαλής ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φ. Νασιάκος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νεαρό αεροπειρατή μέσω του κινητού τηλεφώνου βουλευτή που επέβαινε στο αεροπλάνο. «Ο αεροπειρατής μάς είπε ότι η μητέρα και η αδελφή του κρατούνται στη Γερμανία και υποφέρει» δήλωσε ο κ. Γκιλντιρίμ και προσέθεσε: «Καταλάβαμε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Του μιλήσαμε ζεστά για να τον πείσουμε να τερματίσει την αεροπειρατεία». Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι ο νεαρός, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, δεν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Γκιλντιρίμ, θεωρεί απίθανο ο αεροπειρατής να πέρασε δύο ελέγχους ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταφέροντας εκρηκτικά. Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι συνομίλησε τηλεφωνικώς με επιβάτη του αεροσκάφους ο οποίος είπε: «Ολα είναι υπό έλεγχο. Υπάρχει ένας αεροπειρατής ο οποίος δεν κρατούσε κάτι αλλά μπορεί να είχε κάτι πάνω του».

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις των ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στον πύργο ελέγχου μέσω του τούρκου κυβερνήτη. Τελικώς λίγο μετά τις 3 ο αεροπειρατής πείστηκε να απελευθερώσει τους επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στο αεροδρόμιο, όπου τους περίμενε ο τούρκος πρεσβευτής. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αφού δήλωσε ότι όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συμβολή τους τονίζοντας ότι «με τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών και με τον συντονισμό του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη η απελευθέρωση των επιβατών είχε αίσιο τέλος».

Εν τω μεταξύ ο 20χρονος, ο οποίος παρέμεινε στο αεροσκάφος μαζί με τους δύο πιλότους Ερόλ Μισίρ και Οζκάν Ουτσλέρ, μιλούσε μόνο τουρκικά και λίγα λεπτά αργότερα ζήτησε να μιλήσει εκ νέου με κάποιον στον πύργο ελέγχου αλλά στη δική του γλώσσα. Ξαφνικά, ενώ ο νεαρός περίμενε να συνομιλήσει, οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο πιλοτήριο, τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες. Ακολούθως τον επιβίβασαν σε περιπολικό και τον πήγαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας του αερολιμένα.

Συγχαρητήρια από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
Αμέσως μετά τη λήξη του επεισοδίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έφθασε εσπευσμένα από τη Βέροια, όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε σε δηλώσεις του την ικανοποίησή του για τη στάση που επέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. και συνεχάρη τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους ανώτατους αξιωματικούς οι οποίοι βρέθηκαν στο αεροδρόμιο και συντόνισαν τις επιχειρήσεις. «Ηταν μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, αφού θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα σε περίπτωση μη καλού χειρισμού» επεσήμανε ο υπουργός. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 20χρονος είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από την Κωνσταντινούπολη μπήκε στο πιλοτήριο και έδειξε στον κυβερνήτη αυτοσχέδια ζώνη που φορούσε κάτω από τα ρούχα του ισχυριζόμενος ότι έχει εκρηκτικά. Παράλληλα απείλησε τον συγκυβερνήτη με ξυριστική λεπίδα στον λαιμό του και απαίτησε την προσγείωση του αεροσκάφους αρχικά στο Βερολίνο και μετά στην Αυστρία.

Ο συλληφθείς δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι ήθελε να πάει στη Γερμανία προκειμένου να επισκεφθεί την έγκυο σύζυγό του, αφού οι γερμανικές αρχές δεν του χορηγούσαν προξενική θεώρηση. Στην κατοχή του βρέθηκαν μια αυτοσχέδια πλαστική ζώνη με 16 υποδοχές μέσα στις οποίες υπήρχαν 12 κεριά 20 εκατοστών. Στις βάσεις των κεριών είχε κολλήσει χάρτινα καλύμματα που έμοιαζαν με περίβλημα δυναμίτιδας. Επίσης κατείχε τρία ξυραφάκια.

Οι επιβάτες, αφού έδωσαν καταθέσεις στους αστυνομικούς, αναχώρησαν με άλλο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας για την Κωνσταντινούπολη στις 9 χθες το πρωί. Το πλήρωμα αναχώρησε λίγο αργότερα με το αεροπλάνο στο οποίο εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία.

Εις βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία και χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της κατάληψης αεροσκάφους και της παραβίασης κανόνων αεροπλοΐας. Επίσης του ασκήθηκε δίωξη για το πλημμέλημα της παράνομης οπλοφορίας και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία για αύριο, Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ ο τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε χθες το μεσημέρι μετά από συνάντηση που είχε με τους βουλευτές που επέβαιναν στο αεροσκάφος ότι ζήτησαν από την Ελλάδα την έκδοση του αεροπειρατή.

πηγη: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου