Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

14 Μαρτίου 1961: γεννιέται ο Μιχάλης «Μάικ» Λαζαρίδης, ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Research In Motion (RIM), που κατασκευάζει τα κινητά τηλέφωνα Blackberry.

Ο Μιχάλης (Μάικ) Λαζαρίδης (γεν. Μιχαήλ Λαζαρίδης, Κωνσταντινούπολη, 14 Μαρτίου 1961) είναι Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και αντιπρόεδρος της εταιρίας Research In Motion (RIM), που δημιούργησε και κατασκευάζει τα ασύρματα τηλέφωνα Blackberry. Είναι επίσης καγκελάριος του Πανεπιστημίου του Γουοτερλού (Univerity of Waterloo) και έχει τιμηθεί ως Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά (Order of Canada). Με εκτιμώμενη περιουσία στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ο Μάικ Λαζαρίδης κατατάχτηκε από το περιοδικό Forbes το 2007 στην 17η θέση των πιο πλούσιων Καναδών και στη 651η θέση παγκοσμίως.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής. Το 1966 και σε ηλικία 5 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Γουίντσορ (Windsor) του Οντάριο στον Καναδά. Σε ηλικία 12 ετών, κέρδισε έναν τοπικό διαγωνισμό στην Δημόσια Βιβλιοθήκη του Γουίντορ, επειδή κατάφερε να διαβάσει κάθε διαθέσιμο επιστημονικό βιβλίο. Το 1979, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών, με επιλογή στην επιστήμη των υπολογιστών. Το 1984, ο Μάικ Λαζαρίδης δέχτηκε αίτημα από την General Motors (GM) να αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τα δίκτυα οθόνης, και μετά το τέλος της έρευνάς του, η εταιρία τον ανταμείβει με συμβόλαιο 600.000 δολαρίων. Την ίδια χρονιά εγκαταλείπει τις σπουδές του, δυο μήνες πριν αποφοιτήσει. Με τα χρήματα που έλαβε από την εταιρία, μια μικρή κρατική ενίσχυση, το ποσό των 15.000 δολαρίων που δανείστηκε από τους γονείς του, τον επέτρεψαν μαζί με τον Μάικ Μπάρνστιϊν (Mike Barnstijn) και τον Ντάγλκας Φρέγκιν (Douglas Fregin) να ιδρύσει την εταιρία Research In Motion. Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του γραμμωτού κώδικα (barcode) σε ταινία. Έπειτα η εταιρία, επανεπένδυσε τα κέρδη στην έρευνα της πάνω στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων, οδηγώντας τελικά στην πρώτη παρουσίαση του πρώτου κινητού τηλεφώνου BlackBerry το 1999, και αργότερα την πιο γνωστή εκδοχή του το 2002.
Μετά από μια επιτυχημένη πορεία της εταιρίας και την ανάληψη της θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας επί συναπτά έτη, τον Ιανουάριο του 2012, παραιτήθηκε από την θέση του και ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου. Αυτό έγινε λόγω μιας σειράς κακών αποφάσεων, καθυστερήσεων προϊόντων, μείωσης κερδών, αύξησης ζημιών και μείωσης του μεριδίου αγοράς της εταιρείας.
Είναι παντρεμένος με την Οφηλία Λαζαρίδη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου