Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

31 Δεκεμβρίου: Τα πιο περίεργα έθιμα παραμονή Πρωτοχρονιάς ανα τον κόσμο

Ιρλανδία
Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας ανυπομονούν για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς γιατί είναι η στιγμή που θα τους φέρει την αγάπη της ζωής τους. Βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, γενικώς οι Ιρλανδοί πιστεύουν ότι έτσι ξεφορτώνονται την κακή τύχη.

Δανία
Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα, σπάζοντας δώρα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να... ταλαιπωρούν τον... διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους.
Στη Δανία έχουν τη συνήθεια λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του χρόνου να ανεβαίνουν στις καρέκλες και στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πηδούν, έτσι ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει κυριολεκτικά… στον αέρα!
Η «αιώρηση» αυτή συμβολίζει την καλή τύχη και την προστασία από τα κακά πνεύματα. Μόνο που, προφανώς, υπάρχει όριο ηλικίας…

Μεξικό
Το να μιλάνε σε πνεύματα είναι μέρος της μεξικανικής παράδοσης και των δοξασιών. Οι Μεξικανοί θεωρούν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών αγαπημένων τους. Πιστεύουν πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουν αυτό και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα. Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται ερασιτεχνικά στο σπίτι του καθενός αλλά εξασκείται επαγγελματικά. Στο Τάος Ιν στο Νέο Μεξικό 15 λεπτά διαλογισμού κι επικοινωνίας κοστίζει 15 δολάρια. Επίσης, στη χώρα γιορτάζουν την ημέρα των νεκρών κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου.

Σκωτία
Ένα επικίνδυνο φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παραμονή στη χώρα, καθώς κυρίαρχο στοιχείο είναι... η φλόγα. Το φεστιβάλ ονομάζεται Hogmanay και διοργανώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους ντόπιους οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και θεωρείται έθιμο από τους Βίκινγκς.

Αργεντινή
Οι Αργεντίνοι θεωρούν ότι πρέπει κανείς να φοράει ροζ εσώρουχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αν θέλει να πάνε όλα καλά. Και μόλις το ρολόι χτυπήσει δώδεκα όλοι σηκώνουν στον αέρα το δεξί τους πόδι για να πάει... δεξιά όλη η χρονιά!

Βραζιλία

Στην Βραζιλία όλοι φορούν λευκά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και την πρώτη μέρα του χρόνου πηγαίνουν στην παραλία και “πηδάνε” πάνω από 7 κύματα για καλή τύχη.
Επίσης προσφέρουν δώρα στη Θεά Lemanja, τη θεά του νερού, η οποία τρελαίνεται για δώρα, ειδικά λουλούδια.
Νωρίτερα έχουν διακοσμήσει τα σπίτια τους με λευκά φωτάκια, λευκά κεράκια και λευκά λουλούδια, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο όσπρια, που δηλώνουν την αφθονία.

Ουκρανία
Στην Ουκρανία την τύχη φέρνει η… αράχνη!
Για τον λόγο αυτό στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με τα στολίδια βάζουν και μερικές αράχνες, ενώ παρακαλάνε να δουν ζωντανή αράχνη στο σπίτι την πρωτοχρονιά, αφού αυτό είναι σημάδι, ότι όλα θα πάνε καλά στην οικογένεια.

Χονγκ-Κονγκ
Στο Χονγκ – Κονγκ, οι κάτοικοι εκδηλώνουν την αγάπη με… χρήματα!
Αυτό είναι το δώρο που περιλαμβάνεται στον κόκκινο φάκελο με το όνομα του παραλήπτη. Συνήθως βέβαια δώρο παίρνουν μόνο τα παιδιά και οι ανύπαντροι, ενώ το χρώμα με το οποίο είναι τα πάντα στολισμένα είναι το κόκκινο!

Χιλή
Στην Χιλή τρώνε μια κουταλιά φακές για μια χρονιά γεμάτη λεφτά και πολλή δουλειά και σκουπίζουν το σπίτι τους από μέσα προς τα έξω για να διώξουν την κακή ενέργεια.
Στο νεκροταφείο υποδέχονται οι Χιλιανοί την Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα στην πόλη Τάλκα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εδώ και 15 χρόνια κάθε τέτοια μέρα στις 11 μ.μ. στο νεκροταφείο, που το έχουν φωταγωγήσει με απαλό φωτισμό ενώ απαλή κλασική μουσική ακούγεται από τα ηχεία. Θεωρούν πως οι αγαπημένοι τούς τους περιμένουν στο νεκροταφείο και θα πρέπει να υποδεχθούν τον νέο χρόνο μαζί τους. Η παράδοση ξεκίνησε το 1995 όταν μία οικογένεια ντόπιων παραβίασε τον φράκτη για να υποδεχθεί την πρωτοχρονιά στον τάφο του πατέρα τους κι από τότε περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τοπικό νεκροταφείο.

Κολομβία

Στην Κολομβία κάνουν βόλτα μια άδεια βαλίτσα στη γειτονιά για να έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια.

Ελβετία
Στο δημοφιλές ελβετικό θέρετρο του Κλόστερς οι σκιέρ διοργανώνουν μια κούρσα γουρουνιών πάνω στο χιόνι.
Δέκα μικρά γουρουνάκια τρέχουν στους δρόμους του χωριού. Το πιο γρήγορο όχι μόνο αποφεύγει τη σούβλα, αλλά…  υιοθετείται από τον δήμαρχο ως επίσημη μασκότ και περνάει ζωή χαρισάμενη…

Νότια Αφρική
Στις φτωχές συνοικίες της Νότιας Αφρικής συνηθιζόταν επί χρόνια οι κάτοικοι να πετάνε έξω από το σπίτι τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που είχαν χαλάσει ή δεν χρειάζονταν πια.
Ήταν, μάλιστα, κανόνας αν κάποια συσκευή σταματούσε να δουλεύει να μην την πετούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά να περιμένουν τη συγκεκριμένη μέρα! Η αστυνομία απαγόρευσε το έθιμο για την προστασία των πεζών, αφού ορισμένοι πετούσαν ψυγεία και πλυντήρια από τα παράθυρα στο δρόμο!

Σκοτία
Στην Σκοτία προσπαθούν να μπουν πρώτοι στο σπίτι του γείτονα με το δεξί. Σε όσα περισσότερα σπίτια μπει κανείς τόσο πιο τυχερός θα είναι.
Το χειμερινό μπάνιο σε ποτάμια, θάλασσες και λίμνες είναι πολύ συνηθισμένο έθιμο την Πρωτοχρονιά, φυσικά γι’ αυτούς που αντέχουν το παγωμένο νερό.
Από τα πιο διάσημα… ραντεβού είναι αυτό στον ποταμό Φορθ της Σκοτίας, που προσελκύει χιλιάδες κολυμβητές απ’ όλο τον κόσμο. Παρόμοια έθιμα υπάρχουν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Iσπανία
Όποιος έχει βρεθεί στην αλλαγή του χρόνου σε κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης ή της Μαδρίτης, γνωρίζει ότι την τύχη φέρνουν τα… σταφύλια!  
Tο σταφύλι κατέχει κυρίαρχη θέση στην Πρωτοχρονιά τους και μόλις το παραδοσιακό ρολόι χτυπήσει 12 Iσπανοί και Πορτογάλοι βάζουν στο στόμα τους μία - μία 12 ρώγες σταφύλι και κάνουν δώδεκα ευχές. Όταν το στόμα γεμίσει τις τρώνε και εύχονται να πραγματοποιηθούν.

Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, τρώνε Oliebollen. Είναι τηγανισμένες μπάλες από ζύμη, καλλυμένες από ζάχαρη!

Νέα Ζηλανδία
Στη Νέα Ζηλανδία χτυπάνε κατσαρόλες και κουτάλες στους δρόμους για να διώξουν τον παλιό χρόνο.

Ρωσία

Στη Ρωσία γράφουν μια ευχή σε ένα χαρτί, την καίνε και πετάνε τις στάχτες σε ένα ποτήρι γεμάτο σαμπάνια το οποίο πρέπει να πιούνε μέχρι τις 12.
Ιταλία
Oι Iταλοί  δεν παίρνουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, αλλά από την γριά μάγισσα Strega Buffana.
Μην φανταστείτε καμία κακομούτσουνη γριά με ελιές. Πρόκειται για μια καλοκάγαθη γιαγιάκα, η οποία  φέρνει στα καλά παιδιά δώρα και στα κακά δίνει... κάρβουνα.

Γερμανία
Με «Δείπνο για έναν» γιορτάζουν στη χώρα από το 1972! Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο οι Γερμανοί παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο τηλεοπτικό σόου κάθε χρόνο τόσες δεκαετίες και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί απολαμβάνουν πραγματικά το σόου, έστω και σε επανάληψη.
Στη γερμανική πόλη Μόλτεν συνηθίζουν την τελευταία ημέρα κάθε χρόνου να… προβλέπουν το μέλλον! Με ποιον τρόπο; Λιώνουν μια κουταλιά μολύβι και στη συνέχεια το χύνουν σε έναν κουβά νερό.
Ανάλογα με τα σχήματα που θα πάρει το μολύβι όταν σταθεροποιηθεί είναι και τα νέα. Αν παρουσιαστεί ένα αυγό π.χ. θεωρείται σίγουρο ότι η οικογένεια του ενδιαφερόμενου θα μεγαλώσει, αν έχει σχήμα καπέλου σημαίνει άνετη ζωή και ταξίδια. Περιέργως δεν υπάρχουν σχήματα για κακές ειδήσεις

Μεγάλη Βρετανία
Στην Μ. Βρετανία όλο και λιγότερα παιδάκια τηρούν το έθιμο, αφού τα τζάκια στις μεγάλες πόλεις έχουν μειωθεί. Στις επαρχίες όμως, γράφουν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, στο οποίο αναφέρουν αναλυτικά τα δώρα που θέλουν και το ρίχνουν στο τζάκι, αφού ο Άγιος μπαίνει από την καμινάδα.
Το γράμμα όμως πρέπει να καεί σιγά – σιγά και όχι με την μία, γιατί τότε αναγκάζονται να το ξαναγράψουν!
Τα πλοία υπό βρετανική σημαία έχουν ένα παράξενο έθιμο. Κάθε 31η Δεκεμβρίου ο καπετάνιος σκορπάει στο κατάστρωμα μικρά φτερά από τρυποφράκτη, ένα πουλί που είναι πολύ γνωστό στη χώρα και το όνομά του συμβολίζει την αποφυγή των ναυαγίων!
Λέγεται, μάλιστα, ότι η πρώτη δουλειά κάθε Βρετανού πλοιάρχου που γνωρίζει ότι η Πρωτοχρονιά θα τον βρει εν πλω είναι να… προμηθευτεί τέτοια φτερά!

Εκουαδόρ
Καίγοντας σκιάχτρα τα μεσάνυχτα γιορτάζουν τον νέο χρόνο στο Εκουαδόρ. Καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα κάθε οικογένεια στήνει το σκιάχτρο της, που το έχει φτιάξει από εφημερίδες και ξύλο, και του βάζει φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν τους 12 περασμένους μήνες. Έτσι γεμίζουν τη νέα χρονιά με τύχη κι ευτυχία. Επίσης, συνηθίζουν να παίρνουν φωτογραφίες που τους θυμίζουν κάτι άσχημο και να τις καίνε ώστε να ξορκίσουν τις περυσινές κακές στιγμές.

Ελ Σαβαδόρ
Στο Ελ Σαλβαδόρ, βάζουν τα μεσάνυχτα ένα αυγό και το αφήνουν όλο το βράδυ. Έτσι όπως θα μετατραπεί εκείνο, δείχνει τι θα τους φέρει η νέα χρονιά!

Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, ανάβουν όλα τα φώτα του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Ανοίγουν επίσης όλα τα ντουλάπια και τα παράθυρα, και μόλις είναι μεσάνυχτα τρέχουν να τα κλείσουν! Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα! Πιαστούν έτσι ότι θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.

Τουρκία
 Στην Τουρκία, αγοράζουν καρπούζι και το πετάνε στους δρόμους από τα μπαλκόνια τους!

Βενεζουέλα
Στην Βενεζουέλα, φοράνε κίτρινα εσώρουχα για καλή τύχη!

ΗΠΑ
Με φιλιά υποδέχονται οι Αμερικανοί τον νέο χρόνο καθώς θεωρούν ότι έτσι το καινούργιο έτος θα είναι πολύ όμορφο! Πιστεύουν ότι φιλώντας τον σύντροφό τους ή ακόμη κι έναν άγνωστο δίπλα τους θα διώξουν τις κακές αναμνήσεις και την κακοτυχία του παρελθόντος και θα σημαδέψουν μια νέα αρχή γεμάτη αγάπη και έντονη ζωή.

Λευκορωσία 
Οι ανύπαντρες συναγωνίζονται για να δουν ποια θα παντρευτεί μέσα στη νέα χρονιά. Στήνει η καθεμιά μπροστά της έναν σορό καλαμποκιού και παίρνουν έναν κόκορα. Τον αφήνουν να φθάσει μέχρι έναν από τους σορούς και σε όποια ανήκει, αυτή θα είναι που θα παντρευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου