Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

19 Ιανουαρίου 1942: γεννιέται ο Γιώργος Χατζηνάσιος, συνθέτης.

Ο Γεώργιος Χατζηνάσιος είναι σύγχρονος Έλληνας μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του1942. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στην Αθήνα στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου και μετεκπαιδεύτηκε στη σύνθεση και ενορχήστρωση.

Ο Γεώργιος Χατζηνάσιος άρχισε να κάνει τις πρώτες του επιτυχίες ως συνθέτης με τη Μαρινέλλα το 1970 με τραγούδια όπως "Κρίμα το μπόι σου" και "Κατηγορώ". Ο συνθέτης συνέχισε να συνεργάζεται με τη Μαρινέλλα δημιουργώντας τραγούδια όπως "Συμβιβαζόμαστε", "Θα 'θελα να ήσουν", "Σήμερα", "Δεν είναι που φεύγεις", "Παιδί απ' την Ανάβυσσο", "Να παίζει το τρανζίστορ", "Δε φταίμε εμείς", "Είσαι ποτάμι", "Καμιά φορά" και πολλά άλλα. Συνεργάστηκε επίσης με το Γιάννη Πάριο σε τραγούδια όπως "Τι θέλεις να κάνω", "Συγνώμη που σ' αγάπησα πολύ", "Όλα μας τα πλούτη", "Που θα πάει, που", "Ποιος να συγκριθεί μαζί σου", "220 Volt", "Γι' αυτό σου λέω πάμε", "Επίθεση αγάπης", κ.ά, με τη Δήμητρα Γαλάνη και τα "Ήταν μια φορά κι έναν καιρό", "Τα γαλάζια σου γράμματα", "Ζω", "Αν μ' αγαπάς φίλα σταυρό", "Σ' όποιον αρέσουμε", "Θα σ' αγαπώ", "Δεν έχουμε να πούμε τίποτα", "Το γρανάζι", κ.ά, το Σταμάτη Κόκοτα και τα "Να 'χα τα χρόνια σου", "Σ' αγάπησα για μια φορά", "Μια παρένθεση και μόνο", "Ο τρόπος που σ' αγάπησα", κ.ά, το Μανώλη Μητσιά (Με λένε Γιώργο, Πάρε τον ηλεκτρικό), τη Νάνα Μούσχουρη (Η ενδεκάτη εντολή, Γιαρέμ, Πέφτει η βροχή), το Στράτο Διονυσίου (Αφιλότιμη), τη Βίκυ Μοσχολιού (Ξενύχτησα στην πόρτα σου), το Δημήτρη Μητροπάνο (Η αγάπη χάθηκε), την Τάνια Τσανακλίδου (Ο ανθρωπάκος), το Γιάννη Κούτρα (Πόσο σ' αγαπώ), αλλά και με αρκετούς νέους τραγουδιστές όπως η Αλέξια (Κεκλεισμένων των θηρών) και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης (Άγγιγμα ψυχής, Το σώμα που ζητάς). Στους δικούς του δίσκους μακράς διαρκείας (LP) περιλαμβάνονται οι "Διαδρομή", "Άσπρο μαύρο", "Έχει ο Θεός", "Η Μαρινέλλα του σήμερα", "Για σένα τον άγνωστο", "Αντιθέσεις", "Λεύκωμα", "Μάθημα σολφέζ", "Επίθεση αγάπης", "Η ενδεκάτη εντολή", "Εικόνες", "Great Greek Composers" κ.ά. Επίσης έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο στις ταινίες "Εσύ κι εγώ", "Αγκίστρι", "Αιχμάλωτοι του μίσους" καθώς και τη μουσική υπόκρουση σε 13 άλλες ταινίες. Αλλά και στο θέατρο η μουσική προσφορά του είναι σημαντική με πλήθος τραγουδιών και μουσικής σε διάφορα είδη θεατρικών παραστάσεων.

Είναι μέλος της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Britico (Αγγλίας), της Performing Right Society και της Ανωνύμου Εταιρίας Πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης έχει δώσει πολλά κονσέρτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στο "Carnegie Hall" της Νέας Υόρκης το 1972 και στο "Concert House" της Βιέννης το 1973. Έχει τιμηθεί με "Χρυσό Δίσκο" το 1975, "Χρυσή Νότα" από την εταιρία International Phonogram, Β΄ Βραβείο σύνθεσης και ενορχήστρωσης στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο "Rose D' Or" το 1980 για το τραγούδι "Όταν γύρω νυχτώνει" καθώς και με πολλές άλλες διακρίσεις.

Επιπλέον έχει συνεισφέρει στη μουσική επένδυση πολλών τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης ("Μαύρη Χρυσαλλίδα", "Ακριβή μου Σοφία", "Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη", "Τμήμα Ηθών", "Το γελοίον του πράγματος", "Ταύρος με Τοξότη", "Δρόμοι της πόλης", "Άγγιγμα Ψυχής", "Σύνορα Αγάπης", "Στα φτερά του έρωτα", "Φιλί Ζωής", "Το παιχνίδι της συγνώμης", "Ο Φάρος" κλπ), πολλές από τις οποίες έγιναν μεγάλες δισκογραφικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες.

Ο Γεώργιος Χατζηνάσιος ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Παπάγου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου