Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

2 Δεκεμβρίου 2003: Ο Αμερικανός φοιτητής Μάικλ Σάιφερ ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο γνωστό πρώτο αριθμό του Μερσέν, μήκους 6.320.430 ψηφίων.


Ο Αμερικανός φοιτητής Μάικλ Σάιφερ θα περάσει στην ιστορία των Μαθηματικών, μετά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου γνωστού πρώτου αριθμού, μήκους 6.320.430 ψηφίων.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού New Scientist, ο 26χρονος φοιτητής Χημικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συμμετείχε στη Μεγάλη Διαδικτυακή Αναζήτηση Πρώτων Αριθμών Μερσέν (GIMPS). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ανακάλυψης νέων πρώτων αριθμών, βασισμένη σε ειδικό λογισμικό που καταμερίζει το υπολογιστικό έργο σε χιλιάδες οικιακά συστήματα.

Από τους 60.000 χρήστες που συμμετείχαν στο καταμερισμένο δίκτυο από το 1996 μέχρι σήμερα, ο Σάιφερ ήταν ο πιο τυχερός. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Μόλις είχα τελειώσει μια συνάντηση με τον επιβλέποντά μου όταν είδα ότι ο υπολογιστής βρήκε τον νέο πρώτο. Έπειτα από έναν σύντομο πανηγυρικό χορό, τηλεφώνησα στη γυναίκα μου και σε φίλους από το GIMPS για να μοιραστώ τα σπουδαία νέα».

Πρώτοι αριθμοί ονομάζονται οι θετικοί ακέραιοι που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και το ένα. Ο αριθμός που ανακάλυψε ο Σάιφερ ανήκει σε μια επιμέρους κατηγορία, τους πρώτους αριθμούς του Μερσέν.

Οι αριθμοί αυτοί, που παίρνουν την ονομασία τους από το Γάλλο μοναχό του 17ου αιώνα που τους μελέτησε, λαμβάνουν τη γενική μορφή 2p-1, όπου το p είναι επίσης πρώτος αριθμός. Ο νέος αριθμός αναγράφεται 220.996.011-1 και είναι μόλις ο 40ός πρώτος αριθμός του Μερσέν που έχει ανακαλυφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου