Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

2 Δεκεμβρίου 1998: υπογράφεται από τον υφυπουργό αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και τον γ.γ Αθλητισμού Γιάννη Σγουρό η ανάθεση μελέτης κόστους 250 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του στη Νίκαια

H Άρση Βαρών απέκτησε το "σπίτι" της: ένα υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στη Νίκαια με υπέροχη θέα στον Σαρωνικό. Είναι το πρώτο στάδιο στον κόσμο, που κατασκευάσθηκε ειδικά για το συγκεκριμένο άθλημα, με παράλληλη ωστόσο δυνατότητα χρήσης των χώρων του για πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Πολλοί θεωρούν ότι η ολυμπιακή, κυρίως όμως η μεταγενέστερη λειτουργία του θα συμβάλει στη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής της Νίκαιας.
Το Σπίτι της Άρσης Βαρών αποτελείται από δύο ξεχωριστά κτίρια, γυμναστήριο και ξενώνες και από τον περιβάλλοντα χώρο (πεζόδρομοι κυκλοφορίας, χώροι στάθμευσης κλπ). Το κτίριο του Γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 24.000μ2, είναι το βασικό κτίριο του συγκροτήματος. Περιλαμβάνει την κύρια αίθουσα - αγωνιστικό χώρο χωρητικότητας 5.000 θεατών και εμβαδού 3.000μ2, δυο αίθουσες προθέρμανσης των αθλητών διαστάσεων 12X40 η καθεμία, τέσσερεις αίθουσες προπόνησης διαστάσεων 10X15 μέτρα και δύο αίθουσες 18X20 μέτρα με τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό και αποδυτήρια με χώρους αλλαγής, ένα υπερσύγχρονο Ιατρικό Κέντρο, ένα Κέντρο Τύπου και γραφεία διοίκησης.

Οι ξενώνες
Το κτίριο των ξενώνων, συνολικής επιφάνειας 3.500μ2, περιλαμβάνει μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σουίτες επισήμων, φουαγιέ, εστιατόριο και χώρους ανάπαυσης για τη φιλοξενία αθλητικών αποστολών και επισήμων προσκεκλημένων. Παντού κυριαρχούν ζωντανά χρώματα που, σε συνδυασμό με την άπλετη θέα της θάλασσας, διασφαλίσουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαμονή. Το "Σπίτι της Άρσης Βαρών" είναι πλήρως εξοπλισμένο για να φιλοξενεί αγώνες διεθνούς επιπέδου. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αντιμετώπιση της κυκλοφορίας των διαφόρων χρηστών του συγκροτήματος με τη δημιουργία ξεχωριστών ζωνών κίνησης και εισόδων-εξόδων για τους θεατές, αθλητές επισήμους, δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο συγκρότημα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 47 εκ. ευρώ. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί ήταν 22 μήνες. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, απασχολήθηκαν στο έργο περίπου 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Σημειώνεται ότι, μια από τις δυσκολίες για την κατασκευή του έργου ήταν ότι το μισό στάδιο είναι κτισμένο σε εσοχή βράχου και για τη θεμελίωση του χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 300 πάσσαλοι. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Μετά τους Ολυμπιακούς
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κτιριακό αυτό συγκρότημα θα χρησιμοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών για την προπόνηση και την προετοιμασία των ομάδων, καθώς και για την διεξαγωγή αγώνων εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα. Είναι κάτι που έλειπε από την Ελλάδα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο δημοφιλές έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το άθλημα αυτό, μετά τις αλλεπάλληλες διακρίσεις Ελλήνων αθλητών και αθλητριών της Άρσης Βαρών.
Παράλληλα, το "Σπίτι της Άρσης Βαρών" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (συνέδρια, συναυλίες), που θα εξασφαλίσουν συμμετοχή στις δαπάνες λειτουργίας του συγκροτήματος. Για τις δραστηριότητες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε οι αθλητικοί, είτε οι βοηθητικοί χώροι. Ήδη, στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών" έχουν διεξαχθεί με επιτυχία μεγάλες διοργανώσεις (συνέδριο ΠΑΣΟΚ, απονομή βραβείων "ΑΡΙΩΝ", εκπαιδευτικό συνέδριο υπουργείου Παιδείας κ.ά.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου