Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

8 Νοεμβρίου 1996: ένα λεπτό κίτρινο σουηδικό γραμματόσημο του 19ου αιώνα πωλείται σε δημοπρασία για 2,26 εκατομμύρια δολάρια και έτσι γίνεται το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο.


Το πιο πολύτιμο γραμματόσημο είναι το Σουηδικό των τριών Skilling Banco ( σκανδιναβική νομισματική μονάδα) με λάθος κίτρινου χρώματος . Εκδόθηκε στη Σουηδία το 1855. Λόγω ενός λάθους εκτύπωσης αυτό το γραμματόσημο είναι τυπωμένο σε κίτρινο χρώμα (που ήταν για γραμματόσημα των οκτώ Skilling ) αντί του κανονικού πρασίνου χρώματος που ήταν για τα τρία Skilling. Ένα γραμματόσημο της λανθασμένης κίτρινης εκτύπωσης βρέθηκε το 1885 από ένα μικρό Σουηδό στη συλλογή του παππού του και το πούλησε σχετικά σε χαμηλή τιμή. Από τότε δεν έχει βρεθεί δεύτερο γραμματόσημο με το ίδιο λάθος. Στην τελευταία δημοπρασία το 1996 το γραμματόσημο πωλήθηκε σε έναν ανώνυμο συλλέκτη για 2,3 εκατομμύρια δολάρια !!

Άλλα πολύτιμα γραμματόσημα είναι το Post Office Mauritius του 1847 όπου αγοράστηκαν 2 από αυτά πάνω σε φάκελο στην τιμή των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το British Guiana One Cent Black on Magenta του 1856 που αγοράστηκεαπό τον John Dupont στα 935000 δολάρια  και το αμερικάνικο U.S. Franklin Z-Grill του 1867 που ένα γραμματόσημο πωλήθηκε το 1988 στην τιμή των 930000 δολαρίων μόνο !!!

Περιέργως το πρώτο γραμματόσημο που τυπώθηκε το Αγγλικό Penny Black δεν είναι από τα πιο ακριβά του κόσμου λόγω του μεγάλου τιράζ, μάλιστα έχουν αρκετά προσιτή τιμή , με μόλις 20 δολάρια μπορεί κάποιος να βρει και ν’αγοράσει ένα Penny Black .

Τα πιο ακριβά γραμματόσημα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου