Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

8 Νοεμβρίου 1926: Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.


Ο Θρύλος του κυπριακού ποδοσφαίρου γιορτάζει τα 85 του χρόνια. Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1926, όταν ο Γεώργιος Πούλιας μαζί με τον Διομήδη Συμεωνίδη και ακόμη 35 άτομα έδωσαν σάρκα και οστά στην ιδέα που εκπροσωπεί ο ΑΠΟΕΛ. Κανείς από αυτούς δεν περίμενε που θα έφτανε αυτή η ομάδα που έφτιαξαν τότε.

Στο ζαχαροπλαστείο του Χ’ Ιωάννου στην οδό Λήδρας, ιδρύθηκε το σωματείο «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας» που μετά από δύο χρόνια προστέθηκε και το Αθλητικός για να φτιαχτεί η τελική μορφή του ΑΠΟΕΛ. Πρώτος πρόεδρος του ιστορικού σωματείου ήταν ο Γεώργιος Πούλιας, ένας χαρισματικός άνθρωπος που θεωρείται ο πατέρας του ΑΠΟΕΛ. Ήταν πρόεδρος από το 1926 μέχρι το 1958. Υπήρξε ένας μεγάλος ιδεολόγος του αθλητικού πνεύματος με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Η δραστηριότητα του ΑΠΟΕΛ δεν είχε μόνο αθλητικό χαρακτήρα. Το σωματείο αυτό προσέφερε τόσο σε κοινωνικό, σε πολιτιστικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δεν μπορεί άλλωστε να αγνοηθεί το γεγονός πως αθλητές και μέλη του ΑΠΟΕΛ έδωσαν την ζωή τους για τους αγώνες της Κύπρου.

Το πρώτο επίσημο ματς του ΑΠΟΕΛ καταγράφηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1934 και είχε αντίπαλο την ΕΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν 1-0, επιτυχές όπως και συνέχεια ήταν η ίδια. Και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 21 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα και 12 σούπερ καπ, πρώτη σε κατακτήσεις τίτλων. Μάλιστα, ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα η οποία πέτυχε πρόκριση σε δεύτερο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (το 1963 επί της Γκόεβικ Λιν Νορβηγίας) και ήταν η πρώτη Κυπριακή ομάδα που εξασφάλισε για δεύτερη σερί σεζόν παρουσία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1974 αλλά δεν έπαιξε ποτέ λόγω της Τουρκικής εισβολής. Ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα η οποία, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία μετά τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου