Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

20 Νοεμβρίου 1873: η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.


Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 20 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων).

Ιστορία
Η ιστορία της Βουδαπέστης αρχίζει με τη ρωμαϊκή πόλη Aquincum, που ιδρύθηκε περίπου το 89 στην τοποθεσία μιας προηγούμενης κελτικής πόλης κοντά στη μετέπειτα Οbuda, και από το 106 μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κάτω Πανοννίας. Το Aquincum ήταν το στρατόπεδο των βάσεων Legio ΙΙ Adiutrix.

Η περιοχή Campona (σημερινό Nagytitiny) ανήκε επίσης στη Buda. Η περιοχή έγινε έπειτα πατρίδα για τους Αβάρους και μερικούς σλαβικούς λαούς. Η περιοχή καταλήφθηκε γύρω στο έτος 900 από τους Μαγυάρους της κεντρικής Ασίας, τους πολιτισμικούς και γλωσσικούς προγόνους των σημερινών Ούγγρων, οι οποίοι ένα αιώνα αργότερα επίσημα ίδρυσαν το βασίλειο της Ουγγαρίας. Το 1361 η Βουδαπέστη έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Ουγγαρίας τον 16ο αιώνα απο την Οθωμανική Αυτοκρατορία διέκοψε την ανάπτυξη της πόλης: Η Βούδα και η Πέστη πέρασαν στα χέρια των εισβολέων το 1541. Ενώ η Βούδα παρέμεινε η έδρα ενός Τούρκου πασά και διοικητικό κέντρο, η Πέστη ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένη μέχρι την κατάκτησή της από τους Αψβούργους το 1686, οι οποίοι από το 1526 παρέμεναν βασιλείς της Ουγγαρίας παρά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου