Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

12 Νοεμβρίου 1986: ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα- Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ.


Οι νεότεροι, εσείς δηλαδή που δεν έχετε προλάβει αγωνιζόμενο τον Νίκο Αναστόπουλο, προφανώς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο μεγάλος επιθετικός ήταν. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα βιντεάκια στο youtube, από μερικές μεγάλες στιγμές του νυν προπονητή του ΟΦΗ, για να βλέπουν οι νεότεροι τι γκολάρες έβαζε όσο ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.

Σαν σήμερα το 1986 λοιπόν, η Ελλάδα νίκησε την Ουγγαρία με 2-1 για τα προκριματικά του Euro '88, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία μόνο για το φανταστικό γκολ του "Αναστό". Στο 65', κι ενώ προηγούμασταν ήδη με 1-0, πήρε την μπάλα από τον Κωφίδη, με μια απίστευτη προσποίηση απέφυγε δύο Ούγγρους αμυντικούς, πέρασε τον τερματοφύλακα Σέντρεϊ και έστειλε την μπάλα με ψύχραιμο σουτ ανάμεσα από τρεις αντιπάλους που είχαν γυρίσει για να καλύψουν το τέρμα!

Όσοι παρακολουθούσαμε ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή, εμπεδώσαμε... για τα καλά αυτό το γκολ, μια και η εκπομπή της ΕΤ1, "Αθλητική Κυριακή", το συμπεριέλαβε στο σήμα της και το βλέπαμε για πολλά χρόνια. Και μάλλον κερδίζει με ευκολία μία θέση ανάμεσα στα πιο θεαματικά γκολ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας.

Για την ιστορία, η Εθνική νίκησε με 2-1, μια και οκτώ λεπτά μετά το γκολ του Αναστόπουλου μείωσε ο μετέπειτα γνωστός μας (από τον Ολυμπιακό Βόλου) Ίμρε Μπόντα. Όπως βλέπετε στη σύνθεση, βασικοί με την Ουγγαρία έπαιζαν ο Λάγιος Ντέταρι (τότε βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι θα πήγαινε στον Ολυμπιακό, ενάμισι χρόνο αργότερα) και Μάρτον Εστερχάζι (εν ενεργεία παίκτης της ΑΕΚ τότε) και προπονητής της ήταν ο Ίμρε Κόμορα (που κι αυτός πέρασε από τον Ολυμπιακό).

Ελλάδα - Ουγγαρία 2-1
(32' Μητρόπουλος, 65' Αναστόπουλος - 73' Μπόντα)

Ελλάδα (Μίλτος Παπαποστόλου):
Μήνου, Αποστολάκης, Βαμβακούλας, Μανωλάς, Μίχος, Λ. Παπαϊωάννου (64' Σκαρτάδος), Σαραβάκος, Αντωνίου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος (78' Ξανθόπουλος), Κωφίδης.

Ουγγαρία (Ίμρε Κόμορα): 
Σέντρεϊ, Σάλαϊ, Ροτ, Πρέσλερ, Τσόγκα (59' Σάμπο), Γκάραμπα, Μέσαρος, Νάγκι, Μπούρσα (46' Μπόντα), Ντέταρι, Εστερχάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου