Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

12 Νοεμβρίου 1980: γεννιέται ο Ράιαν Γκόσλινγκ, Καναδός ηθοποιός


Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, γεννημένος στις 12 Νοεμβρίου 1980 είναι Καναδός ηθοποιός. Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες αλλά η αναγνωρισιμότητα ήρθε τo 2004 όταν πρωταγωνίστησε στην ταινια Το Ημερολόγιο (The Notebook). Δύο χρόνια αργότερα έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία Half Nelson. To 2007 κέρδισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Λαρς και η Κούκλα του (Lars and the Real Girl) ενώ το 2010 έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Blue Valentine.

Ο Γκόσλινγκ γεννήθηκε στην Κορνουάλη του Οντάριο στον Καναδά από τους Ντόνα και Τόμας Γκόσλινγκ. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και έκανε μαθήματα στο σπίτι επειδή τον πείραζαν τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Εγκατέλειψε το λύκειο στην ηλικία των 17 και μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία για να εργαστεί στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Young Hercules, με την εταιρία που δημιούργησε την πετυχημένη σειρά Ζήνα.

Ο Γκόσλινγκ ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοφιλή παιδική σειρά The Mickey Mouse Club μαζί με τους Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Κριστίνα Αγκιλέρα και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Στη σειρά τραγουδούσε, χόρευε και ερμήνευε. Εμφανίστηκε σε πολλές καναδικές σειρές όπως Breaker High τις χρονιές 1997-1998 και ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ηρακλή στην τηλεοπτική σειρά Young Hercules. Η σειρά εξιστορούσε τα εφηβικά χρόνια του Ηρακλή και τις περιπέτειές του.

Το 2000 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία Σύγκρουση Τιτάνων (Remember the Titans) στο πλευρό του Ντένζελ Γουάσινκγτον. Το όνομά του άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό όταν έπαιξε στην ταινία Ο Πιστός (The Believer, 2001). Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Το 2002 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Σάντρα Μπούλοκ στην ταινία Θεωρίες Εγκλήματος (Murder by Numbers) και την επόμενη χρονιά επιστρέψε στο Φεστιβάλ του Σάντανς με την ταινία Δηλητηριασμένες Ψυχές (The United States of Leland) παίζοντας μαζί με τους Κέβιν Σπέισι, Ντον Τσιντλ και Μισέλ Γουίλιαμς. Το 2004 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Ρέτσελ ΜακΆνταμς στο αισθηματικό δράμα Το Ημερολόγιο (The Notebook). Το 2006 πρωταγωνίστησε στο ανεξάρτητο φιλμ Half Nelson στο ρόλο ενός ναρκομανή καθηγητή ιστορίας. Για την ερμηνεία του έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και για Screen Actors Guild Award. Μέχρι και σήμερα είναι ο πρώτος Καναδός ηθοποιός μετά από 62 χρόνια που προτάθηκε για Όσκαρ. Ο Αλέξαντερ Νοξ για την ταινία Wilson ήταν ο τελευταίος που προτάθηκε, το 1944.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε μαζί με τον Άντονι Χόπκινς στο Απόδειξη Ενοχής (Fracture) και έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και τη δεύτερη για Screen Actors Guild Award για την ταινία Ο Λαρς και η Κούκλα του (Lars and the Real Girl). Το 2010 ξανσυνεργάστηκε με τη Μισέλ Γουίλιαμς στην ταινία Blue Valentine. Για την ερμηνεία του έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ενώ η συμπρωταγωνίστριά του έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.

Το 2011 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τους Στιβ Καρέλ, Τζούλιαν Μουρ, Κέβιν Μπέικον, Έμα Στόουν και Μαρίζα Τομέι στην κωμωδία Crazy, Stupid, Love., στην ανεξάρτητη ταινία Drive μαζί με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μπράιαν Κράνστον και Ρον Πέρλμαν και στο Αι Ειδοί του Μαρτίου (The Ides of March) σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο Γκόσλινγκ μένει μένει στο Τορόντο και στο Λος Άντζελες. Είχε δεσμό με τη Σάντρα Μπούλοκ και από το 2004 μέχρι το Φεβρουάριο του 2007 με την συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία Το Ημερολόγιο, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.

Εκτός από την υποκριτική, ο Γκόσλινγκ έχει φτιάξει ένα μουσικό γκρουπ με το όνομα "Dead Man's Bones" και τον Οκτώβριο του 2009 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου